Ervaringen

Paul Schot SY Rebellion

Beste Ted,

Alweer 8 maanden aan het zeilen, voornamelijk in de tropen, zit momenteel op Ilha Grande, vlakbij Rio en vaar binnenkort naar Beunos Aires. Hier ga ik de boot voorbereiden op Kaap Hoorn. Dus 8 maanden en tien duizend mijl nieuwe ecoNAUTIC onder de boot, wat zijn mijn ervaringen.
Paul Schot SY Rebellion
De coating is nog helemaal gaaf, geen cracks of uitdroging. De aangroei werende eigenschappen? Voldoende, in ieder geval goed genoeg om de oceaan mee over te steken. Ik schrob het onderwaterschip om de twee weken hoewel je dat best om de vier weken kan doen. Ik ben dus erg te spreken over het product.

Vriendelijke groet,

Paul Schot SY Rebellion 

Michel Vanlandschoote

Mijnheer Streng,

Afgelopen voorjaar hebben wij onze boot -na lang wikken en wegen- behandeld met ecoNautic. Voor ons was dit een experiment en ik wou u even melden dat de econautic de test doorstaan heeft. Ligplaats van onze boot is Sas van Goes, dus zout water op de Oosterschelde.

Wij kozen na wikken en wegen voor het product Econautic van ecoLine Coatings om volgende redenen:
- zeer milieuvriendelijk
- een levensduur van minstens 5 jaar
- geen verkleuring door koperoxidatie (zoals bij veel koperhoudende antifoulings)
- epoxy-baseerd waardoor het gelijk bescherming biedt tegen osmose
- een nieuwe laag kan eenvoudig worden aangebracht


Het is nog afwachten of het product de belofte kan waarmaken. Maar na 1 seizoen zijn de resultaten alvast zeer bemoedigend. Bij regelmatige duiken onder het schip konden we tot nu toe geen aangroei vaststellen, enkel wat slijm maar dat gaat er zo af bij het bovenhalen van de boot. Om niet telkens het water in te moeten voor dat soort inspecties hangt er aan de steiger naast het schip een proefplaatje in het water sedert juni 2007. Ook hier zit er op de met econautic behandelde stukken niet de minste aangroei, met uitzondering van het niet-behandelde koordje natuurlijk. Bij het bovenhalen van de boot rond half oktober vond ik welgeteld 1 pok op de romp en dat net boven het roerblad. Eerlijkheidshalve dient hier toch ook vermeld dat er beduidend meer slijm-achtige aangroei op de romp zat t.o.v. een klassieke anti-fouling (bv. de Mille Dynamic van Hempel die ik vroeger gebruikte) maar na schoonspuiten met een hogedrukreiniger was alle aangroei verdwenen.

Mvg,

Michel Vanlandschoote
Boecksteinweg 11
B-2570 DUFFEL
Michel Vanlandschoote
Michel Vanlandschoote
Michel Vanlandschoote

Hugo Attema & de Zeester crew

Goedemorgen,

Een berichtje uit de Caribbean. We hebben nu 2 jaar EcoNautic als onderwatercoating en het voldoet super. We varen nu een rondje Atlantic dus 14 maanden op zout water. En om de 3 weken bostel ik de boot, en dat is voldoende om de boot volledig schoon te houden. De meesten boten die dit rondje varen, zijn op de kant geweest voor een nieuwe laag onderwaterverf. Voorbeeld: www.zeiljachtloesje.nl

Groeten, Hugo Attema & de Zeester crew
Hugo Attema & de Zeester crew
Hugo Attema & de Zeester crew

Danny Geys

Beste Ted,

ecoNAUTIC;

Tijdens de div. milieuprojecten hebben we gedurende 2,5 jaar verschillende testpanelen met ecoNAUTIC in het water gehad. (Grevelingenmeer, zout water) Ondanks het stationair aspect van de test (hangende panelen ipv varende testvlakken) bleven de panelen met ecoNAUTIC vrij van pokken en oesters! Een lichte slijmvorming was waarneembaar, deze was met weinig moeite te verwijderen. Gezien de eigenschappen van het product met het feit dat het op epoxy is gebaseerd zou een langdurige bescherming moet kunnen worden gerealiseerd. Buitenom de officiële lezing, was het interessant en verbazend dat de testpanelen zolang schoon bleven, tegen over de achterkanten waar binnen no-time een flink aantal creuse zaten.(platte Zeeuwse oester)

PS. die kant die wij geschuurd hebben om gladder te houden/maken groeit wel aan.

Met vriendelijke groet,

Danny Geys
Danny Geys
Danny Geys

J. Rhee

Geachte heer Streng,

Heb dit jaar in de maanden juni en september in de Ionische zee gezeild. De aangroei was minimaal en het slijm was met de hoge drukreiniger gemakkelijk te verwijderen. Er was helemaal geen aangroei op het deel van het onderwaterschip. Ik ben zeer tevreden over de kwaliteit van uw product.

Met vriendelijke groet,

J. Rhee

Jan Olivier

Beste heer Streng,

Zoals afgesproken hierbij mijn reactie op mijn onderwaterschip dat vorig jaar maart is behandeld met ecoBOTTOM als test. Helaas zijn de foto's binnen gemaakt waardoor de zichtbaarheid wat minder is. De volgende gegevens zijn nog relevant:
- aanbrengen ecoBOTTOM: maart 2004
- schip uit water gehaald: 23 oktober 2004
- gehele vaarseizoen op zoet water gelegen, behalve twee enkele weken (op wad gevaren)
- bij uit water halen alleen slijm geconstateerd: dit was eenvoudig met bezem te verwijderen


Met vriendelijke groet,

Jan Olivier

Wim van der Endt

Geachte heer Streng,

Op 24 november is onze boot, de Makma sloep uit het water gegaan voor de winterperiode in de winterstalling gezet te worden. Er zou nog een bericht van mijn zijde aan u gedaan worden omtrent het feit hoe de ecoNAUTIC zich gehouden zou hebben. Het was voor mij best spannend want net aan de onderwaterlijn ongeveer 3 a 4 centimeter was er een aangroei van wat groen aan weers kanten. Nadat de boot uit het water was gehesen er geen enkele aangroei van welke aard dan ook. Verder zag het onderwaterschip er prima uit. Nogmaals dank voor de goede zorg van uw zijde voor advies en leveren van de benodigde materialen.

Met een vriendelijke groet,

Wim van der Endt

Sieds Hiddema

Geachte heer Streng,

Ik ben erg enthousiast over de onderwatercoating wat een milieuvriendelijke vervanger is voor antifouling en wat jaren geen onderhoud meer geeft. Voor het eerst heb ik het in 2001 gebruikt, 2 lagen die 4 jaar later nog keurig intact waren maar ik kwam er achter dat de hechting met mijn schip niet goed was en vervolgens in 2005 opnieuw opgezet in samenwerking met ecoLINE waarbij ik 4 lagen heb gebruikt met als eerste laag een primer en als laatste de nieuwe onderwatercoating ecoNAUTIC.

Vr.gr. Sieds Hiddema

Dick Hoogteijling

Geachte heer Streng,

Afgelopen voorjaar heb ik op het onderwaterschip van onze zeilboot ecoBRONS-BOTTOM aangebracht. Een week geleden is de boot uit het water gegaan en het onderwaterschip zag er goed uit.

Met vriendelijke groet,

Dick Hoogteijling

J. Hulsman

Geachte heer Streng,

Ik heb met mijn boot uitsluitend op zoet water gevaren. Mijn vaargebied was Zuid- en Midden Friesland, het IJsselmeer, de randmeren en de Vechtstreek Hollandse plassengebied. In een meertje lagen wij 24 uur aan een marrekriteplaats aan lagerwal, door het draaien van de wind. Door het zakken van de waterstand, kwam de boot met de roerhak op de harde zandbodem en kon ik niet wegvaren. Het was windkracht 7 en er stond behoorlijk golfslag. Dat heeft zeker 12 uur geduurd. De stoten waren dus haaks op de hak en niet schuivend. Achteraf bleek de coating daartegen bestand te zijn en was nog gaaf. De enige aangroei was alg en dat uitsluitend op de waterlijn, tot een diepte van ongeveer 20 centimeter. Ik heb geen mosselaangroei waargenomen. Ik heb geen hinder van de aangroei ondervonden tijdens de vaart.

Binnen de vereniging is belangstelling voor het systeem. Een collega watersporter heeft als proef aan de onderzijde van het roer van zijn zeilboot Coaster een strook van 10 cm. aangebracht. Dat is helemaal gaaf uit het water gekomen, terwijl zijn kiel kaal was aan de onderzijde. Een ander antifouling merk van een andere medewatersporter ( ook een strook op zijn roer) was voor 80 procent weg.

Vr. groeten,

J.Hulsman.

Renz Pijnenborgh

Geachte Ted Streng,

De boot heeft twee seizoenen en een winter in het water gelegen, van maart 2005 tot 27 oktober 2006. In 2005 6 weken op zout water en in 2006 een week tussendoor uit het water geweest. De aangroei was gering. Wat opviel was dat er levende groene wormpjes op de coating zaten, wel een teken dat de laag niet giftig is.

Met vriendelijke groet Renz Pijnenborgh

P. ten Hacken

Geachte heer Streng,

De proef op het roer is geslaagd, de boot heeft in Goese Sas aan de Oosterschelde op zout water gelegen en op het roer zat enkel een dun slijmlaagje dat je er zo af kon vegen. Ik ga nu het hele onderwaterschip zo behandelen en zou daarvoor 7 bussen ecoNAUTIC wijnrood willen bestellen.

Vriendelijke groet,

P. ten Hacken

A. Schouten

Geachte heer Streng,

Hierbij zend ik u mijn ervaring met uw onderwatercoating ecoNAUTIC. Mijn schip is medio april te water gelaten in de Marina van Stellendam en is er 29 november uit gehaald. Verleden jaar (toen met ecoSOLID behandeld) toen was het water overigens aanzienlijk warmer dan dit jaar! Verleden jaar constateerde ik een aangroeiconcentratie rondom de sensors van het log en de dieptemeter. Dit jaar met ecoNAUTIC is daar nu niets van te zien. De aangroei was gemakkelijk af te spuiten met de hogedrukspuit. Mijn hogedrukspuit levert volgens opgave 100 bar druk. Ik ben voornemens het volgende seizoen niets aan de bodem te doen, na het schoonmaken ziet alles er nog puntgaaf uit.

Met vriendelijke groet,

A.Schouten

Eickhof coatings

Eickhof Coatings BV is een verfgroothandel en officieel dealer van Econautic. Wij richten ons in het bijzonder op de professionele markt jacht- en beroepsvaart. Wij hebben ruim een jaar geleden besloten om Econautic onderwatercoating definitief in ons pakket op te nemen om de volgende redenen: Als professionele groothandel zijn wij op zoek gegaan naar een duurzame vervanger van de huidige conventionele antifoulings, dit is wat ons betreft de toekomst!

Het is al jaren een lopend probleem met de koperhoudende antifoulings, mag het nu wel of mag het nu niet? De consument gebruikt de koperhoudende antifoulings nou eenmaal graag vanwege de goede werking en een echt goed werkend alternatief was tot voor kort niet voor handen. Welnu, uit ervaring weten wij inmiddels dat de onderwater coating Econautic met succes als alternatief ingezet kan worden. Na uitgebreide testen hebben we de Econautic bij diverse professionele klanten en jachteigenaren uitgezet. De onderwatercoating is hier zeer goed ontvangen, zowel qua verwerkbaarheid als duurzaamheid. Ook de schepen die dit jaar weer uit het water zijn gehaald zagen er prachtig schoon uit. Om een duidelijk beeld te geven van onze klantbevindingen hebben we Rene Jongejan en Gerrit Smelink, de eigenaars van Osmose center in Enkhuizen om een reactie gevraagd.

“Wij hebben een jarenlange ervaring in onderwater systemen en in osmose behandeling van polyester schepen en hebben de afgelopen 2 jaar intensief meerdere antifouling vervangers getest. “Na uitvoerig testen hebben we gekozen voor Econautic onderwatercoating. De voornaamste reden van deze keus is de eenvoudige verwerking en de dampwaterdichte eigenschappen die het schip beschermt zowel tegen aangroei als vocht in het laminaat. Een conventionele antifouling biedt louter en alleen bescherming tegen aangroei. Ook bevat het product nauwelijks oplosmiddelen, dit betekent dus bijna geen stank bij het aanbrengen wat erg plezierig werkt. Zo zijn er meer voordelen: Het gaat 5 jaar mee, het is dus aantrekkelijk qua prijs. Het product kan over bestaande harde antifoulings aangebracht worden en is zeer geschikt voor trailerbare boten vanwege het hoge slijt- en slagvaste oppervlak. Het enige nadeel wat wij kunnen verzinnen, is dat er 7 dagen gewacht moet worden met de te water lating. In zoverre je dat al een nadeel kunt noemen”.

Ook de heer J Huisman van Driessen BV in Amsterdam, importeur van Boston Whaler en Sea Ray verteld: “Wij hebben de eerste testen reeds achter de rug met schepen die zowel op zout , brak en zoet water varen. Deze kwamen er zeer goed uit, schoonspuiten en klaar voor de winterstalling. Als het seizoen weer begint het water in en varen maar. Inmiddels bieden we het systeem ook aan bij de verkoop van nieuwe schepen”.

Wij kunnen helaas niet alle reacties van onze klanten vermelden, maar mocht er interesse zijn voor meer informatie, dan kan er natuurlijk altijd contact met ons op genomen worden telefonisch of via de website: www.eickhof-coatings.nl